Wat is Kinderoefentherapie?

                   BasismotoriekEvenwichtGrove MotoriekLateralisatie
                   Ooghandco÷rdinatieFijne MotoriekLichaamsschemaRuimtelijke OriŰntatie
                                                             Sensorische IntegratieRelatie ontwikkeling                 
                                                            
Lateralisatie

In de ontwikkeling van een kind ontstaat er een goede samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft, dat noemen we lateralisatie. Voor de lateralisatie zit de symmetrische fase (een fase waarbij de linker- en de rechterkant hetzelfde doet). Het lateralisatie- proces is voor de ontwikkeling van een werk- en steunhand. en voor het maken van gekruiste en gelijktijdige bewegingen.
Voor de leeftijd van ongeveer zes jaar hanteert het kind beide handen en voeten doorgaans evenwaardig. De bewegingen zijn elkaars spiegelbeeld. Het kind heeft nog geen besef van links en rechts. Vanaf zes jaar treedt de lateralisatie in: er ontwikkelt zich samenwerking tussen beide handen met een zekere "taakverdeling"; de ene hand voert uit, de andere assisteert. De voorkeurhand/-voet gaat steeds meer de handeling uitvoeren. Na de lateralisatie is de rechter- of linkerdominantie duidelijk.
Het lateralisatie- proces moet goed doorlopen worden, omdat dit een voorwaarde is voor de verfijning van de motoriek, wat van belang is voor het schrijven. Maar ook helpt in de ontwikkeling van de ruimtelijke oriëntatie.

HomeMissie & VisieNieuwsWat is oefentherapie?KinderoefentherapieBehandelindicatiesErvaringenDe oefentherapeuten
De Praktijk
Directe ToegangVergoedingKwaliteit en RegelsZorgtrajectenZit met PitContactDownloadsLinks